Nieuws

Olympische spelen Tokyo: Deze 5 heren verschijnen aan de startlijn

18-4-2021

Nog even wachten en dan gaat de 32ste editie van de Olympische Spelen van start. De Zomerspelen vinden plaats van 23 juli tot en met 8 augustus 2021 in Enoshima, Japan. De naam van het evenement is gek genoeg nog steeds Tokyo 2020. Er zullen een aantal Nederlandse zeilers aan de startlijn verschijnen. In dit artikel stellen we de mannen van de Nederlandse olympische selectie aan je voor. We spraken met een van hen, 49er-zeiler Bart Lambriex, om te vragen hoe het met de voorbereidingen gaat.

49er-zeilers Bart Lambriex en Pim van Vugt
Bart Lambriex
Bart Lambriex (3 oktober 1998) uit Heemstede hoort thuis in de 49er. Als klein jongetje heeft hij leren zeilen in Friesland. Hier hadden zijn ouders een vakantiehuisje aan het water met een aantal Optimisten. Toen hij zich voor het eerst kwalificeerde voor het WK optimist wist hij dat zeilen zijn passie was. Na de Optimist heeft hij vier jaar met Philip Meijer in de 420 en 49erFX gevaren. Vervolgens kwam Bart binnen bij de topzeilacedemie en sinds de zomer van 2017 vaart hij in de 49er-boot. Samen met Pim van Vugt gaat hij deze zomer de strijd aan op het Japanse wedstrijdwater.

Bart Lambriex: “Het gaat goed met mij. We zijn nu aan het trainen in Lanzarote, waar we al sinds januari zitten. De omstandigheden hier zijn vergelijkbaar met die in Tokyo. Er staan grote golven en dat kan in Japan ook zo zijn. De voorbereiding verlopen goed. We hebben vorige maand een grote wedstrijd gehad hier op Lanzarote. Toen konden we goed zien waar we staan. Binnenkort komt nog de Allianz Regatta waar we op het gebied van racing de laatste puntjes op de i kunnen zetten. Dan zijn we er helemaal klaar voor. Ik heb heel veel zin in de Spelen. We gaan daar zonder al te veel verwachtingen heen en gaan gewoon het beste uit onszelf halen. We zien wel waar we eindigen.”

Pim van Vugt
Pim van Vugt (25 januari 1995) uit Vlaardingen is de zeilmaat van Bart. Van jongs af aan ging Pim mee met zijn ouders naar de Grevelingen om te zeilen. Toen hij zeven jaar oud was begon hij zelf in een open boot bij Watersportvereniging H2O in Herkingen. Pas op zijn zeventiende raakte hij actief in het wedstrijdcircuit. Welteverstaan in de Laser Radial-klasse. Dat ging zo goed, dat hij zich selecteerde voor het (toemalige) Nationaal Belofte Team. Na anderhalf jaar in de Radial stapte hij over naar de Laser Standard. Vanaf 2014 mocht hij meedraaien met de Talentploeg van het Watersportverbond. Eind 2015 maakte Pim de overstap naar de 49er, want hij vaart graag in een tweemansboot. Sinds 2016 mag hij zich een van de zeilers van het High Performance Project noemen. Naast de 49er vaart Pim ook in de RS500-klasse samen met zijn zus. Samen pakte dit tweetal in 2016 en in 2018 de wereldtitel. In 2018 werd Pim Nederlands kampioen in de Solo klasse en Nederlands Klasse Kampioen als stuurman in de 49er.

Finn-zeiler Nicholas Heiner
Nicholas Heiner (20 april 1989) uit Enkhuizen maakt zijn opwachting in de Finn. Inmiddels heeft de zeiler een indrukwekkend zeil-cv opgebouwd. Nicholas werd zo ongeveer geboren aan boord van een boot. Op zijn eigen wijze heeft hij een plek in TeamNL Zeilen weten te bemachtigen Als kind zeilde hij al op zee. Niet zoals velen in de Optimist, maar met zijn vader (Roy Heiner) op grotere boten. Met hard werken heeft Nicholas de weg naar de absolute wereldtop in de Olympische zeilsport gevonden. In 2013 werd hij opgenomen in het Laser-team en in 2014 pakte de hij de Wereldtitel in de Laser-klasse. Zijn eerste grote prijs en een mooie voorbode voor de Road to Rio, maar later verloor hij de strijd om kwalificatie van Rutger van Schaardenburg. In 2017 maakte Heiner de overstap van de Laser- naar de Finn-klasse. Een zwaardere boot, dus hij moest 18 kilo aankomen. Sinds zijn overstap vaart Nicholas consequent mee in de top van de Finn-klasse. Zal hij deze zomer goud pakken?

RS:X-surfer Kiran Badloe
Kiran Badloe (13 september 1994) uit Den Haag gaat het beste van zichzelf laten zien in de RS:X-klasse. Toen hij voor zijn negende verjaardag een surfles cadeau kreeg, raakte hij besmet met het windsurf-virus. Destijds woorden hij op Bonaire. Na terugkomst in Nederland is hij verdergegaan met surfen. Via de Bic Techno 293-klasse, waarmee hij in 2010 meedoet aan de Jeugd Olympische Spelen in Singapore, stapt hij in 2011 over op de Olympische RS:X klasse en doet mee aan het Jeugd-WK. In het voorjaar van 2013 bemachtigt Kiran een derde plaats op de World Cup in Palma. Datzelfde jaar maakt de 19-jarige windsurfer de overstap van de Talentploeg naar TeamNL Zeilen (toenmalig Team Delta Lloyd), en sluit hij zich aan bij de trainingsgroep van Dorian van Rijsselberge, regerend Olympisch kampioen RS:X.
Als vaste trainingspartner van Dorian ontwikkelt Kiran zich snel. In 2016 varen ze samen de Wereldkampioenschappen in Eilat. Kiran komt goed mee met de wereldtop en eindigt dit evenement op een derde plaats, één plek achter Dorian. In 2017 laat Kiran zien niet onder te doen voor zijn concurrentie. Bij de World Sailing Wold Cup Finals 2017 in Santander pakt hij het goud. later volgt een spannende ‘broederstrijd’ om het Olympisch ticket tussen hem en zijn vriend, trainingspartner Dorian. Bij het WK in 2020 pakte Kiran de wereldtitel en Dorian het zilver. Door deze overwinning zal Kiran Nederland vertegenwoordigen in de RS:X-klasse bij de aankomende Zomerspelen.

Olympisch nieuws
De komende weken zullen we nog meer artikelen met Olympisch nieuws publiceren. Zoals welke vrouwelijke zeilers hun opwachting gaan maken in Tokio, hoe het programma eruitziet en hoe je de Spelen kunt volgen. Hier lees je alvast wat meer algemene informatie over de 32ste editie van de Olympische Spelen.

Lanzarote Regatta 2021

5-4-2021

VLAARDINGEN- Afgelopen week had zeiler Pim van Vugt uit Vlaardingen het eerste evenement van het seizoen in Lanzarote. Dit 6 daagse evenement was misschien wel de laatste officiële wedstrijd voor de Olympische Spelen, alleen het Nederlandse evenement in Medemblik, de Allianz Regatta, staat momenteel nog op de agenda. Dit was dus een belangrijk toernooi voor het Nederlandse 49er duo. 

De overwinning in de 49er klasse, ging naar de Diego Botin en Iago Lopez (ESP). Tweede eindigden de Denen Jonas Warrer en Jakob Precht Jensen. De derde plaats werd bezet door de Ieren Robert Dickson en Sean Waddilove, die zich met dit resultaat plaatsten voor Tokyo 202One. 

Grote afwezige waren Peter Burling en Blair Tuke (NZL), die net namens Nieuw Zeeland de prestigieuze America’s Cup met succes verdedigd hebben en hun samen hun olympische campagne richting Tokio net weer opgepakt hebben.  

Bart Lambriex en Pim van Vugt zijn gekwalificeerd voor de olympische spelen en pakten de vijfde plaats. Pim van Vugt gaf de volgende toelichting: ,,We zijn blij met alle races in de gold fleet. Dat hebben we redelijk goed gedaan. Op race 14 na, waarin we als 19de eindigden. Dat was vooral erg jammer in combinatie met diskwalificatie in race 20, voor te vroeg starten. Maar onze analyse is: we hebben gewoon iets te veel verloren in het begin. Maar al met al zijn we blij met de finals en zeker met de laatste dag”, aldus Pim van Vugt. Het duo heeft nu nog vier maanden om zich voor te bereiden op de Olympische spelen.

Zeiler Pim van Vugt verrast met Flip Vethaaktrofee 2020

25-2-2021

Zeiler Pim van Vugt kreeg op donderdag 25 februari als laatste in de rij de Flip Vethaaktrofee 2020. Burgemeester Bas Eenhoorn verraste de topzeiler met de trofee. Pim was een mooie hekkensluiter: hij ontving de Vlaardingse sportprijs in de categorie ‘buitenlandse prestatie’.

Van jongs af aan ging Pim van Vugt al mee met zijn ouders naar de Grevelingen om te zeilen. Toen hij 7 jaar oud was begon hij zelf in open boten te zeilen bij een watersportvereniging. Pas op zijn 17e begon Pim met wedstrijdzeilen. Dat ging zo goed, dat hij zich selecteerde voor het (toenmalige) Nationaal Belofte Team. Vanaf 2014 draaide hij mee met de Talentploeg van het Watersportverbond. Eind 2015 stapte hij over naar een tweemansboot en sinds 2016 mag hij zich een van de zeilers van het High Performance Project noemen. 

In oktober 2020 heeft Pim zich samen met Bart Lambriex gekwalificeerd voor de Olympische Spelen van Tokio. Pim gaat hier als eerste Nederlander ooit in de 49er klasse naartoe. Samen met zijn teamgenoot haalde hij op het EK in Oostenrijk een knappe zesde plaats, waardoor de kwalificatie voor de Olympische spelen een feit was. Dankzij hun doorzettingsvermogen en snelle groei hebben Pim en Bart bewezen terecht op het allerhoogste platform thuis te horen. Tijdens het EK in Oostenrijk zeilde het duo ook heel goed in de technische en acrobatische skiff klasse. Volgens kenners laten ze zien dat ze met kwaliteit en zelfvertrouwen over de baan gaan. 
Pim behaalde meerdere overwinningen in de zeilsport. Zo zeilt hij ook graag samen met zijn zus Lisa, met wie hij in 2016 en in 2018 de wereldtitel in de RS500 klasse pakte. 
Ondanks dat 2020 door de coronacrisis een mager sportjaar was, kwamen er bij de gemeente veel nominaties voor de Flip Vethaaktrofee 202 binnen. Hierdoor is de Vlaardingse sportprijs in totaal vijf keer uitgereikt.

Partners

Suppliers