Nieuws

Twee keer goud voor Nederlandse 49er zeilers op Allianz Regatta

13-jun-2021

Op de Allianz Regatta, voor de kust van Medemblik, pakken zowel de Nederlandse vrouwen als de mannen 49er zeilers het goud. Bart Lambriex en Pim van Vugt noteerden een derde plaats in de medalrace en wonnen daarmee hun eerste goud als team in de 49er. Annemiek Bekkering en Annette Duetz wonnen de medalrace en claimden daarmee de eindoverwinning in deze wereldbekerwedstrijd.

Bart Lambriex en Pim van Vugt voor de kust van Medemblik (fotograaf Sander van der Borch)
Bart Lambriex en Pim van Vugt voor de kust van Medemblik (fotograaf Sander van der Borch)

Lambriex en Van Vugt, eerste goud samen

Het Nederlandse duo, dat zich als laatste van Team Allianz wist te plaatsen voor de Olympische Spelen, moest het Duitse team achter zich laten en het Franse Team niet te veel voor zich dulden om te winnen. Met een derde plaats in de medalrace lukte dat precies.

Komend vanaf de tweede plaats moesten Bart Lambriex en Pim van Vugt in de medalrace nog de Duitsers voorbij. Eerst was er sprake van een paar uur uitstel vanwege een gebrek aan wind. Eenmaal op het water hadden de Nederlanders een duidelijk strijdplan om te starten aan de rechterkant van de startlijn. Dat lukte, maar het was niet perfect.

Pim van Vugt neemt ons mee: “We lagen bij het startschip, waar we wilden liggen. Alleen we kregen een incident met een Fransman, die legt ons een soort van vast. Dus we waren een beetje laat over de lijn. Maar we konden wel gewoon doen wat we wilden, nog steeds naar de rechterkant. Dat was goed. We hadden een voorsprong op de Duitsers. Maar er waren heel veel druk verschillen in deze zeer lichte condities. Op zich ging het allemaal prima. Alleen kwamen de Duitsers wel heel dichtbij in het laatste rak naar de finish. Was echt wel even spannend.”

“We zijn natuurlijk al een paar keer dicht bij een medaille geweest maar is wel leuk om, als je dan toch op het podium komt, direct goud wint. We zijn heel blij hiermee en het geeft gewoon een beetje vertrouwen richting Tokio. We hebben hier niet de hele wereldtop, maar het zijn wel gewoon goede zeilers.”

“We boeken nog steeds progressie. Dit is voor ons gevoel denk wel het niveau dat we normaal kunnen varen. Het is niet dat we hier iets heel bijzonders hebben gedaan en toch winnen we. Fijn om te zien dat je dan zo kan eindigen als je je niveau haalt.”


Annemiek Bekkering (r) en Annette Duetz pakken goud (fotograaf Sander van der Borcb)

Bekkering en Duetz nemen goede gevoel Allianz Regatta mee naar Tokio

Drie Nederlandse teams plaatsten zich voor de medalrace. Bekkering en Duetz winnen het evenement. Odile van Aanholt en Emma Siewers eindigen op de vijfde plaats in het klassement en Offerman en Ruyter op de zesde.

 Voor Annemiek Bekkering en Annette Duetz was dit het ideale evenement. Vooral omdat er de hele week heel weinig wind stond. Nu denk je; zeilers willen altijd wind, maar in dit geval niet. Uiteindelijk zijn ze heel blij met de overwinning juist in deze condities. Hoe zit dat?

“We hebben de hele winter met heel veel wind gezeild in Portugal en op Lanzarote”, zegt Anette Duetz. “Dus we wilden heel graag het zeilen in lichte omstandigheden trainen. Japan kan alles worden. En dan vooral met het oog op communicatie aan boord.”

Bekering vervolgt: “Vandaag die medalrace was ook weer super onstabiel. We moeten gewoon heel scherp racen, heel veel samenwerken, goed communiceren. Dus wat dat betreft is deze serie belangrijk in de voorbereiding op Tokio. Dat de sterkste tegenstanders hier niet zijn, maakt niet zo heel veel uit. Met dit weer moet je echt je koppie erbij houden en die jeugdteams kunnen ook verrassen. Dus het was ok. Maar juist echt nodig om dit te doen.”

“Het is daarnaast ook heel leuk dat familie en vrienden op het water komen kijken. En het evenement is ook top georganiseerd. Duidelijke communicatie. Goede wedstrijden.  Alles heel efficiënt geregeld. Genieten om thuis te varen.”

Annette Duetz besluit: “Dit goede gevoel van de Allianz Regatta nemen we zeker mee. Het geeft vertrouwen als we straks deze condities hebben.”

 

Olympische spelen Tokyo: Deze 5 heren verschijnen aan de startlijn

18-4-2021

Nog even wachten en dan gaat de 32ste editie van de Olympische Spelen van start. De Zomerspelen vinden plaats van 23 juli tot en met 8 augustus 2021 in Enoshima, Japan. De naam van het evenement is gek genoeg nog steeds Tokyo 2020. Er zullen een aantal Nederlandse zeilers aan de startlijn verschijnen. In dit artikel stellen we de mannen van de Nederlandse olympische selectie aan je voor. We spraken met een van hen, 49er-zeiler Bart Lambriex, om te vragen hoe het met de voorbereidingen gaat.

49er-zeilers Bart Lambriex en Pim van Vugt
Bart Lambriex
Bart Lambriex (3 oktober 1998) uit Heemstede hoort thuis in de 49er. Als klein jongetje heeft hij leren zeilen in Friesland. Hier hadden zijn ouders een vakantiehuisje aan het water met een aantal Optimisten. Toen hij zich voor het eerst kwalificeerde voor het WK optimist wist hij dat zeilen zijn passie was. Na de Optimist heeft hij vier jaar met Philip Meijer in de 420 en 49erFX gevaren. Vervolgens kwam Bart binnen bij de topzeilacedemie en sinds de zomer van 2017 vaart hij in de 49er-boot. Samen met Pim van Vugt gaat hij deze zomer de strijd aan op het Japanse wedstrijdwater.

Bart Lambriex: “Het gaat goed met mij. We zijn nu aan het trainen in Lanzarote, waar we al sinds januari zitten. De omstandigheden hier zijn vergelijkbaar met die in Tokyo. Er staan grote golven en dat kan in Japan ook zo zijn. De voorbereiding verlopen goed. We hebben vorige maand een grote wedstrijd gehad hier op Lanzarote. Toen konden we goed zien waar we staan. Binnenkort komt nog de Allianz Regatta waar we op het gebied van racing de laatste puntjes op de i kunnen zetten. Dan zijn we er helemaal klaar voor. Ik heb heel veel zin in de Spelen. We gaan daar zonder al te veel verwachtingen heen en gaan gewoon het beste uit onszelf halen. We zien wel waar we eindigen.”

Pim van Vugt
Pim van Vugt (25 januari 1995) uit Vlaardingen is de zeilmaat van Bart. Van jongs af aan ging Pim mee met zijn ouders naar de Grevelingen om te zeilen. Toen hij zeven jaar oud was begon hij zelf in een open boot bij Watersportvereniging H2O in Herkingen. Pas op zijn zeventiende raakte hij actief in het wedstrijdcircuit. Welteverstaan in de Laser Radial-klasse. Dat ging zo goed, dat hij zich selecteerde voor het (toemalige) Nationaal Belofte Team. Na anderhalf jaar in de Radial stapte hij over naar de Laser Standard. Vanaf 2014 mocht hij meedraaien met de Talentploeg van het Watersportverbond. Eind 2015 maakte Pim de overstap naar de 49er, want hij vaart graag in een tweemansboot. Sinds 2016 mag hij zich een van de zeilers van het High Performance Project noemen. Naast de 49er vaart Pim ook in de RS500-klasse samen met zijn zus. Samen pakte dit tweetal in 2016 en in 2018 de wereldtitel. In 2018 werd Pim Nederlands kampioen in de Solo klasse en Nederlands Klasse Kampioen als stuurman in de 49er.

Finn-zeiler Nicholas Heiner
Nicholas Heiner (20 april 1989) uit Enkhuizen maakt zijn opwachting in de Finn. Inmiddels heeft de zeiler een indrukwekkend zeil-cv opgebouwd. Nicholas werd zo ongeveer geboren aan boord van een boot. Op zijn eigen wijze heeft hij een plek in TeamNL Zeilen weten te bemachtigen Als kind zeilde hij al op zee. Niet zoals velen in de Optimist, maar met zijn vader (Roy Heiner) op grotere boten. Met hard werken heeft Nicholas de weg naar de absolute wereldtop in de Olympische zeilsport gevonden. In 2013 werd hij opgenomen in het Laser-team en in 2014 pakte de hij de Wereldtitel in de Laser-klasse. Zijn eerste grote prijs en een mooie voorbode voor de Road to Rio, maar later verloor hij de strijd om kwalificatie van Rutger van Schaardenburg. In 2017 maakte Heiner de overstap van de Laser- naar de Finn-klasse. Een zwaardere boot, dus hij moest 18 kilo aankomen. Sinds zijn overstap vaart Nicholas consequent mee in de top van de Finn-klasse. Zal hij deze zomer goud pakken?

RS:X-surfer Kiran Badloe
Kiran Badloe (13 september 1994) uit Den Haag gaat het beste van zichzelf laten zien in de RS:X-klasse. Toen hij voor zijn negende verjaardag een surfles cadeau kreeg, raakte hij besmet met het windsurf-virus. Destijds woorden hij op Bonaire. Na terugkomst in Nederland is hij verdergegaan met surfen. Via de Bic Techno 293-klasse, waarmee hij in 2010 meedoet aan de Jeugd Olympische Spelen in Singapore, stapt hij in 2011 over op de Olympische RS:X klasse en doet mee aan het Jeugd-WK. In het voorjaar van 2013 bemachtigt Kiran een derde plaats op de World Cup in Palma. Datzelfde jaar maakt de 19-jarige windsurfer de overstap van de Talentploeg naar TeamNL Zeilen (toenmalig Team Delta Lloyd), en sluit hij zich aan bij de trainingsgroep van Dorian van Rijsselberge, regerend Olympisch kampioen RS:X.
Als vaste trainingspartner van Dorian ontwikkelt Kiran zich snel. In 2016 varen ze samen de Wereldkampioenschappen in Eilat. Kiran komt goed mee met de wereldtop en eindigt dit evenement op een derde plaats, één plek achter Dorian. In 2017 laat Kiran zien niet onder te doen voor zijn concurrentie. Bij de World Sailing Wold Cup Finals 2017 in Santander pakt hij het goud. later volgt een spannende ‘broederstrijd’ om het Olympisch ticket tussen hem en zijn vriend, trainingspartner Dorian. Bij het WK in 2020 pakte Kiran de wereldtitel en Dorian het zilver. Door deze overwinning zal Kiran Nederland vertegenwoordigen in de RS:X-klasse bij de aankomende Zomerspelen.

Olympisch nieuws
De komende weken zullen we nog meer artikelen met Olympisch nieuws publiceren. Zoals welke vrouwelijke zeilers hun opwachting gaan maken in Tokio, hoe het programma eruitziet en hoe je de Spelen kunt volgen. Hier lees je alvast wat meer algemene informatie over de 32ste editie van de Olympische Spelen.

Lanzarote Regatta 2021

5-4-2021

VLAARDINGEN- Afgelopen week had zeiler Pim van Vugt uit Vlaardingen het eerste evenement van het seizoen in Lanzarote. Dit 6 daagse evenement was misschien wel de laatste officiële wedstrijd voor de Olympische Spelen, alleen het Nederlandse evenement in Medemblik, de Allianz Regatta, staat momenteel nog op de agenda. Dit was dus een belangrijk toernooi voor het Nederlandse 49er duo. 

De overwinning in de 49er klasse, ging naar de Diego Botin en Iago Lopez (ESP). Tweede eindigden de Denen Jonas Warrer en Jakob Precht Jensen. De derde plaats werd bezet door de Ieren Robert Dickson en Sean Waddilove, die zich met dit resultaat plaatsten voor Tokyo 202One. 

Grote afwezige waren Peter Burling en Blair Tuke (NZL), die net namens Nieuw Zeeland de prestigieuze America’s Cup met succes verdedigd hebben en hun samen hun olympische campagne richting Tokio net weer opgepakt hebben.  

Bart Lambriex en Pim van Vugt zijn gekwalificeerd voor de olympische spelen en pakten de vijfde plaats. Pim van Vugt gaf de volgende toelichting: ,,We zijn blij met alle races in de gold fleet. Dat hebben we redelijk goed gedaan. Op race 14 na, waarin we als 19de eindigden. Dat was vooral erg jammer in combinatie met diskwalificatie in race 20, voor te vroeg starten. Maar onze analyse is: we hebben gewoon iets te veel verloren in het begin. Maar al met al zijn we blij met de finals en zeker met de laatste dag”, aldus Pim van Vugt. Het duo heeft nu nog vier maanden om zich voor te bereiden op de Olympische spelen.

Zeiler Pim van Vugt verrast met Flip Vethaaktrofee 2020

25-2-2021

Zeiler Pim van Vugt kreeg op donderdag 25 februari als laatste in de rij de Flip Vethaaktrofee 2020. Burgemeester Bas Eenhoorn verraste de topzeiler met de trofee. Pim was een mooie hekkensluiter: hij ontving de Vlaardingse sportprijs in de categorie ‘buitenlandse prestatie’.

Van jongs af aan ging Pim van Vugt al mee met zijn ouders naar de Grevelingen om te zeilen. Toen hij 7 jaar oud was begon hij zelf in open boten te zeilen bij een watersportvereniging. Pas op zijn 17e begon Pim met wedstrijdzeilen. Dat ging zo goed, dat hij zich selecteerde voor het (toenmalige) Nationaal Belofte Team. Vanaf 2014 draaide hij mee met de Talentploeg van het Watersportverbond. Eind 2015 stapte hij over naar een tweemansboot en sinds 2016 mag hij zich een van de zeilers van het High Performance Project noemen. 

In oktober 2020 heeft Pim zich samen met Bart Lambriex gekwalificeerd voor de Olympische Spelen van Tokio. Pim gaat hier als eerste Nederlander ooit in de 49er klasse naartoe. Samen met zijn teamgenoot haalde hij op het EK in Oostenrijk een knappe zesde plaats, waardoor de kwalificatie voor de Olympische spelen een feit was. Dankzij hun doorzettingsvermogen en snelle groei hebben Pim en Bart bewezen terecht op het allerhoogste platform thuis te horen. Tijdens het EK in Oostenrijk zeilde het duo ook heel goed in de technische en acrobatische skiff klasse. Volgens kenners laten ze zien dat ze met kwaliteit en zelfvertrouwen over de baan gaan. 
Pim behaalde meerdere overwinningen in de zeilsport. Zo zeilt hij ook graag samen met zijn zus Lisa, met wie hij in 2016 en in 2018 de wereldtitel in de RS500 klasse pakte. 
Ondanks dat 2020 door de coronacrisis een mager sportjaar was, kwamen er bij de gemeente veel nominaties voor de Flip Vethaaktrofee 202 binnen. Hierdoor is de Vlaardingse sportprijs in totaal vijf keer uitgereikt.

Partners

Suppliers